H.E.L.L.O.

Tuesday, October 26, 2010

My Circadian Rhythm

Bila kantuk meraja di saat mentari masih tertawa
Bila lena terjaga dan lihat jam dinding di angka dua
Does that means my Circadian rhythm is out of order?
Sigh~

Circadian rhythm adalah ritma semulajadi pada hidupan yang mana ia berulang setiap 24 jam. Korang tahu tak, bagi seorang dewasa, purata Circadian ryhthm kita adalah lebih kurang 24 jam 11 minit. Ini wikipedia yang bagitau aku. Benda ni dah built-in dalam badan kita. Tak kisah lah kat manusia ke haiwan ke tumbuhan ke, semua ada cycle masing-masing. Sebab itu kita mengantuk di malam hari dan terjaga di awal pagi. Sebab badan kita terima signal dari persekitaran dan pastikan kawalan tubuh kita berada pada perkara yang sepatutnya.

Tapi, bila ritma ni terganggu (macam aku sekarang ni kot), tu yang jadinya terjaga pukul 2am tak tahu nak buat apa ni. Haih. Blogging je lah jawabnya.

Wikipedia cakap, antara contoh circadian rhythm sleep disorders adalah:
a) Tidur awal sangat (Advanced sleep-phase syndrome, ASPS)
b) Tidur lewat sangat(Delayed sleep-phase syndrome, DSPS)
c) Tak tentu masa tidur dan jaga (Irregular sleep-wake disorder).

Korang selalu dengar orang jetlag? Haa..itu pun sama jugak, Circadian rhythm dia dah lari sikit sebab body clock hour dia masih ikut cycle kat tempat lama, tapi tempat baru tu mungkin berbeza banyak jam dengan tempat lama, tu yang jam badan pun jadi pening.

Aku tak pasti aku dalam kategori mana. Yang aku tau, aku mengantuk di petang hari dan aktif di tengah malam. Haih. Nocturnal? Whatever. Yeah, maybe it has something to do with my working lifestyle.

Ini adalah Circadian Cycle yang aku ambil dari Wikipedia



Ini pulak, adalah aku punya daily cycle. Fuh..korang nampak tak bezanya? Sobs..

3 comments:

sastraboy said...

dia suruh lu solat tahajud tu. keh keh keh.

Melody said...

ehe...ye tak ye jugak kan SB.

Raja Azrul said...

aku ni pun sekarang jenis mudah terjaga malam...selalunya sebab dahaga dan mungkin terlalu panas.

Hehe...