H.E.L.L.O.

Friday, December 1, 2017

DISEMBER TIBA LAGI

Melly πŸ’– December. *hints😍*

Lebih in love bila rini harga #GAP only RM185/g! 😍😍
Bolehlah topup emas as hadiah diri sendiri. 😍😍😍




Sejak melahirkan baby #ilhamfansuri, semua aksesori dibukak sb yah obviously masuk labour room kena tanggalkan semya barang kemas. Lepas baby lahir, takut tajam kena baby plak so still x pakai. Yelah, newborn kan masih lembik lembut fragile bagai. Sekarang baby dah 6 bulan. Dah banyak akal. So end up masih taknak pakai sebab baby suka tarik. So Mama beli emas lain je lah. Hahahaha. Dinar? Gold Bar? Yumm..

P/s: Baby pun dah penah dapat hadiah gold bar. Mama kecik2 nenek baby bagi gelang tp sebab baby mama ni lahir boy maka tak boleh pakai gelang emas ye nak, harom. πŸ˜‚. So dia dapatlah hadiah gold bar special edition Agong 1g sempena tahun bersejarah 2017. 😍😘


Sapa nak beli emas Public Gold, bukak akaun GAP dan seangkatan dengannya, boleh roger kite ye. 😚


Tuesday, November 14, 2017

Jom Dapatkan Diskaun Online Shopping!

Siapa tak suka online shopping. Senang tak payah nak keluar drive redah panas ke redah hujan ke pastu stress takde parking bagai..ehm..sebab tu aku suka online shopping. Especially sejak jadi mama ni kan, aku nye masa nk keluar shopping limited sket sebab ada baby kecik. Hihi. Tapi, soalan yang lebih aku nak tau...

Siapa Tak Suka Diskaun??

Ada ke orang shopping tak suka dapat diskaun? Kalau aku, aku suka je orang nak bagi diskaun, jimat sikit duit. Minyak mahal sekarang. Ehh..

Haa ni nak bagitau untuk online shoppers tegar (eh macam cakap kat diri sendiri ja tu), meh aku nak ajak korang shopping kat https://pgmall.my ni haa.. Untuk pembelian kali pertama, kita boleh dapat diskaun sebanyak 20% haaa.. Sebagai seorang wanita sejati (ecewah) aku yakin wanita2 di luar sana memang suka bab-bab diskaun ni. Jejaka pun boleh. No hal lah. 



Ni ha rupa PG Mall ni haa... 



Selamat membeli-belah. 
Macam-macam adaaaa.

#pgmall
#publicgold


Friday, March 10, 2017

Shopping Barang Baby for Dummies 1.0

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..

Hahaha tajuk kemain lagi. Maaflah korang, saya ni first timer mommy-to-be..noobs merata-rata. Kalau nak diikutkan dah lama jugak on hiatus berbloggin ni kan, tapi sejak-sejak aku preggy ni, memang rajin aku blogwalking blog mama-mama bloggers semua. Bukan apa, research katanya hikhikhik.

So, memandangkan aku newbies sangat sampai blur tak tau nak mula dari mana bab-bab prepare barang baby ni, so kebanyakan masa lunch break aku memang aku dok blogwalking je. Lagipun sekarang aku selalu order food delivery je untuk lunch, malas nk keluar sorang-sorang, so lepas aku makan dengan pantasnya, aku pun mula la skodeng blog mama-mama untuk baca sharing diorang camne nak mengharungi 9 bulan mengandung ni dengan jayanya. Lom masuk part beranak dan jaga baby selepas kelahiran lagi tu. Hehe..macam-macam sharing boleh dapat kat blog ni.

Hasil kajian aku (amboi kajian sangat), maka akhirnya dapatlah aku menyediakan checklist untuk prepare barang baby. Checklist sangat kan.



 
  

Haa....nampak tak sejenis kegigihan siap tulis buku nota..hehehhe.. nak taip balik segala checklist tu mcm lenguh pulak jari. Semua ni aku dok usha masa lunch hour la since aku pun malas nak keluar tengahari panas-panas bawak perut. Tapi kalau hari Jumaat lunch break panjang so aku rajin keluar pegi kedai baby area ofis aku. Area ofis aku ada Manjaku, Twins Baby dan QQ Baby. Paling selalu pegi memang Manjaku tu lah sampai aku rasa akak Manjaku tu dah cam muka aku kot. Mana tak nye, belek barang sampai berejam, belinya sikit je hahahahah. Mesti bengkek hati akak tu kot. Bukan aku tanak beli sekaligus, tapi aku memang beli sikit demi sikit demi sikit. And aku rajin beli online gak so kehadiran aku kat kedai baby kadang2 sekadar nak cuci mata dan terapi jiwa gitu kononnya. Asal masuk kedai baby rasa macam bonding lak ngan baby dalam perut ni ha..Hikhikhik. Alasan sungguh!

Oklah, nanti rajin aku taip balik checklist ok.
Adios dulu.


P/s: Nak shopping barang baby? Boleh layari https://pgmall.my untuk online shopping!

Tuesday, February 14, 2017

Simpanan Emas GAP Public Gold

Dah nak jadi mak mak ni, saya makin sedar diri untuk menyimpan bagi masa hadapan, memikirkan nanti anak nak masuk taska, pastu nak masuk sekolah, kemudian masuk kolej dan universiti yada yada yada..Hehehhe awal plak memikirnya, anak pun blom keluar dari perut mama lagi. *excited*

Bukan apa, kata orang sediakan payung sebelum hujan, ye tak?

Sebab tu, selain daripada menyediakan simpanan dalam bentuk "wang", saya juga menukar sebahagian simpanan bulanan saya dalam bentuk "emas".

Sebab tu saya buka akaun GAP (Gold Accumulation Program). Mudah.


14/02/2017, harga 1 gram GAP = RM 189
(Harga GAP dikemaskini sekali sehari setiap 12.00am)
((Semalam 13/02/2017, harga 1 gram GAP = RM 190))
(((Esok? Lusa? Bulan depan? Tahun depan?)))


Kenapa saya menyimpan dalam akaun GAP?

kredit: Hafizul Hakim
Nak buka akaun GAP?
Hubungi saya.



Mengapa EMAS?

  •  ELAK KEBOCORAN SIMPANAN
Kalau menyimpan di dalam bank semata-mata, hanya dengan sekali swipe kad debit ataupun sekali klik pada portal bank pun kita dah boleh TERbelanja cash yang ada kalau tak kuat iman nengok iklan shopping online. Haa, bukan yang perempuan je suka shopping online tau, lelaki pun sama serupa. 

Jadinya, kalau dah tukar simpanan cash dalam bentuk EMAS, takde la senang sangat kita nak shopping online benda yang bukan-bukan. Normallah orang zaman sekarang ni, kalah dengan bermacam offer dan promosi online shopping! Maklomlah semua di hujung jari. Hehehe...

  • KALIS INFLASI
Dah namanya saving@simpanan, haruslah bukan diniatkan untuk simpan hari ni dan withdraw semula esok, kan? kan? Mungkin untuk kegunaan di waktu sesak pada masa hadapan. I will still have the same amount of GOLD then, tapi bila nilainya ditukarkan dalam bentuk wang ringgit, adakah sama nilai 1gram sekarang dengan nilai 1gram pada 10 tahun akan datang?

Tengok nasik lemak yang kita makan sarapan pagi tadi pun dah cukup. Masa kecik dulu 20 sen, 50 sen masih boleh dapat nasik lemak sedap. Sekarang jangan harap la nasik lemak harga sen sen. Yang harga seringgit pun nasik lemak kosong saja. 

  • DITERIMA SECARA MELUAS DAN GLOBAL
Well, boleh dikatakan EMAS ni kalau nak jual, laku di mana sahaja seluruh dunia. Beli EMAS kat Malaysia, pastu awak bercuti melancong kat luar negara. Nak dijadikan cerita..kecemasan! Dompet awak tercicir pulak dan awak dah takde duit. Boleh saja awak pergi ke kedai emas di negara Eropah tu untuk menjual emas yang awak ada tu untuk mendapatkan wang segera.

Tapi kalau awak pergi ke luar negara bawak RM lupa nak convert currency local, agak-agak mereka nak terima tak RM awak tu untuk sebarang pembelian dan pembayaran?



Renung-renungkan.
^_^