H.E.L.L.O.

Sunday, December 5, 2010

Where Is Vanuatu?

Malu nak bagitau, tapi bagitau jugak lah. Selama aku kat dunia ini, sekali pun aku tak pernah tau ada satu bahagian lain di dunia tempat aku berpijak ni namanya negara Vanuatu. Ye, Vanuatu. Korang pernah dengar?

Semalam masa aku belek-belek akaun Nuffs aku, saja nak spot cek pelawat kan, rupanya ada pembaca dari Vanuatu sesat kat blog aku.

Serius, ni pertama kali aku dengar. Tak kisahlah kalau korang cakap aku kurang membaca atau tak ambil tahu hal ehwal dunia atau apa. Yang penting, sekarang aku dah tau kewujudan negara bernama Vanuatu ini. Jadi apa kata aku kongsi dengan korang. Senyum sikit ye. Kata sharing is caring, bukan begitu? Hehe.

Mari kita berkenalan dengan Republik Vanuatu. Oh, sebuah negara pulau rupanya.

Tahukah anda Vanuatu terdiri daripada sekurang-kurangnya 83 buah pulau? (Snoodies, ada nada HMS on site tak? Ngeee~)

Tapi dekat mana eh?


Ooo...belah-belah situ rupanya. Fuh! Jauh jugak tu Vanuatu. Ok sekarang mari kita minta autograf Republik Vanuatu (No, bukan autograf as in signature tu tau. Ini autograf yang masa kecik-kecik zaman sekolah beli buku comel pastu passing satu sekolah mintak diorang tulis biodata/kata-kata/ucapan/apa saja-masa tu kitorang selalu sebut 'isi buku otograf' hahaha. Err, budak sekolah sekarang still have those things ke?)


Full Name - Republic of Vanuatu
Capital City - Port Vila (on the island of Efate)
Area - 12, 189 km2 , (4,706 sq miles)
Population - 221,417 (2007, National Statistics)
Time Zone - GMT/UTC +11
Languages - There are over 120 distinct languages and many more dialects in Vanuatu but only 3 official languages: English, French and Bislama (pidgin English).
Religion - Christian (84%), Other (16%)
Currency - Vatu (VT). Foreign cash, travellers cheques and credit cards are widely accepted in Port Vila.
Climate - Cooler, drier Season May-Oct, Average daytime temp 26C. Wetter, hotter season Nov – Apr average daytime temp 29C


Ok tu semua aku Google dan jumpa kat sini. Sila klik sendiri untuk bacaan lanjut. Tak kuasa pulak aku nak buat kelas Geografi kat sini. Hehe. Sebab diri sendiri pun tak terer Geografi. Kena tuisyen dulu baru boleh bagi kelas tambahan kat korang. So, ada sesiapa nak bagi tuisyen Geografi free untuk aku? Hahaha.

To whoever that person from Vanuatu that had accidentally visited my blog the other day, thanks to you, now I know where Vanuatu is. Cheers! *Claps*
(Macam la orang tu akan datang balik blog aku dan baca ucapan ni kan?) T___T

2 comments:

Shinanana said...

Wah....sy pun baru tau ujudnya nama tempat tu..

sastraboy said...

dah lama tahu. ahaks!

tapi tak tahu pasal info.. oppss! otograf dia. ahaks!