H.E.L.L.O.

Saturday, November 13, 2010

Food Cravings

Tadi aku terasa nak makan McD. Punyalah geram aku tengok iklan McD yang ada bebudak battle freestyle lagu McChicken..terliur aku dibuatnya. Tapi bukan terliur McChicken. Terliur Double Cheese Burger. My fave! Huhu. Ada orang tu kata nak temankan, siap sempat 'buli' aku lagi sebab kalau tak dia kata tak mo temankan aku pegi McD (bweks! I know you'll read this so double bweks for you dush!) tapi sebenarnya dari awal lagi dia memang tak boleh temankan pun. Sia-sia je aku dibuli. Bweks again!



(oh my dablechiz beger!)


Anyway, aku terfikir, what makes us crave for certain food?


comel je ikan ni boleh pulak mengidam nak makan sushi


Oh, kalau sesiapa tak tahu apa itu food craving ataupun mengidam tu (ada ke yang tak tau?), wikipedia cakap, maksudnya adalah keinginan untuk memakan sesuatu makanan tertentu. Contohnya, macam kes aku tadi : keinginan untuk memakan Double Cheese Burger McDonald!

Lepas google, barulah ku tahu kemungkinan perasaan ingin makan sesuatu tu adalah disebabkan oleh beberapa perkara:

1. Badan kita sedang mengalami ketidakseimbangan kandungan bahan dalam badan. Might be chemicals, vitamins, minerals, atau apa saja. Ada penerangan yang panjang, tak kuasa nak tulis kat sini. Korang google lah ya.

2. Sesetengah fungsi badan kita tengah lemah-lemah sikit. Contoh macam pankreas, atau mungkin kelenjar-kelenjar tertentu tidak merembes dengan baik. Who knows.

3. Emosi. Korang tau tak bila hati dilanda resah (amboi ayat aku), kita lebih mudah untuk mengidamkan makanan-makanan manis? Contohnya coklat. Sebab makanan manis ni boleh mengaktifkan bahan kimia dalam badan (ke otak ntah) yang boleh buat kita rasa gembira. Korang google sendiri, ada banyak info. Patutlah lepas makan coklat aku selalu rasa best. Hahaha. Sapa kuat emo cepat pegi cari coklat sekarang! Hehe.

4. Habit. Totally habit. Contohnya korang dah biasa makan aiskrim tiap-tiap hari lepas makan malam. Once korang tak dapat aiskrim, memang korang akan cari sampai dapat. Hmm.

Ada banyak lagi artikel aku jumpa yang ada kaitan. Kenapa ada orang addict dengan certain food/drink (macam coklat and coffee). Kenapa orang mengandung mengidam bukan saja makanan tapi benda selain makanan (mengidam benda selain makanan, istilahnya 'pica' in English tau) dan macam-macam lagi. Aku nak cakap lebih pun ini bukan bidang aku. Mari kita sama-sama google dan sama-sama baca.


Artikel ini tidak membantu? Memang tak membantu pun, sebab aku nak lepas geram je kerana tak boleh makan McD. Dan, sebab ada orang buli aku. Dush!

Now let's stop blogging and see what I have inside that fridge. Oh ya, chocolates!! (Bolehlah, untuk mengubat hati resah sebab tak dapat Mcd)

wah, kalau aku tinggal dalam istana coklat macam ni, mau roboh dengan cepat rumah aku kena gigit.

9 comments:

Muhamad Nor aka Mamat aka putra said...

bahaye org ngidam nie.. kempunan nti :P .. Jom ! sy belanja ! :P

Melody said...

Haha..Thanks Mamat..
Magically, tadi ada colleague bawa McD. So dah dapat rasa McD, walaupun takde dabelchiz..fries pun jadilah.

Raja Azrul said...

aik apsal takda double cheese..

klu mcd..aku akan order quater pounder..tu je, jarang order yang lain unless kalau nk ubah selera..

aku ni jenis addict kat coffee..ntah ar maybe dari kecik kot.hehe.

Melody said...

Azrul, sbb kebetulan je hubby colleague aku antar mcd utk colleague aku ni time lunch break.. aku mkn la sket fries dia. jadilah. mcd jugak tu.

aku addict ice cubes! huhu..

Luffy said...

sy ngidam nak makan beruang koala ni...mcm ne?? kne mkn gak ker?? haha

Melody said...

Luffy, janganlah makan beruang koala yang comel tu..

Anonymous said...

bweks...bweks...bweks...

Melody said...

Anonymous, I think I know u..hahhahah..

mr_abs said...

lamak sik makan dabel cheez begerrr